Sepetang tuk tadik, mekorang sefamily buat 'Takir Lemak'..
Mesti ada orang sik tauk apa benda ya nak..Simple description, it's a kind of 'kueh'..
....Takir Lemak....
This is how the 'Takir Lemak' look like.... =)) |
Bahan - bahannya ::
- Tepung beras
- Gula apong
- Telor
- Pati santan
- Santan cair
- Daun nipah / daun pisang *tempat bekas*
- Daun pandan *pewangi*
Cara pembuatan nya ::
Mula - mula sekali.. Setelkan pasal bekasnya dolok.. Daun yang digunakan ialah daun nipah..
Daun nipah yang telah dipotong - potong.. |
Daun - daun ya tadik, dibentukkan menjadi kapal... *dari doulu2 shape nya macam ya.. Usah dipersoalkan kenapa k.. hehe.. =D*
Camtowk rupa kapalnya.. |
Dalam masa mok siapkan kapal - kapal @ bekas - bekas ya.. Kita preparekan la juak bahan - bahannya.. Seperti yang di bawah..
Tanakkan dolok santan cair.. Letakkan daun pandan dalam bekas ya sekali..
Santan cair yang ditanak dengan daun pandan.. |
Pati santan @ perahan pertama santan... |
Kemudiannya, perahan pati santan ya digaulkan dengan tepung jagung & telur... |
Bila santan cair yang ditanak dah mendidih,kita siapkan doh asas.. Seperti yang di bawah....
Tepung beras yang digaulkan dengan santan cair yang ditanak dengan daun pandan.. |
Jangan lupak siapkan bekas untuk kita kukus kuih ya... Ala.. Macam biasa - biasa kita mengukus..
TadaaaaAA!!! Dah siap bekas - bekasnya.. So, masa untuk proses seterusnya...
Next2!!~~
Towk ialah gula apong.. Bahan penting dalam proses pembuatan kueh towk.. Can't be replace k! *xtaw mok suggest apa k ganti* |
Ya jak lok eyh... To be continued...
*kesukaran mok upload gambar kat entri towk gk...ku buat PART 2 la dekak towk..lalala*
0 comments:
Post a Comment